Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2013

CUBALAH UNTUK HIDUP ROSEMARY DAN TONKIN JASMINE

Aswt/ salam sejahtera semua.

Ke manakah semua mood sy hilang?? Semenjak masuk ke syawal, sy xingin nk berblog sgt pn. Pokok2  pn jd xelok seperti mengikut alunan tuannya, kena serangan penyakit la, di mkn siput la, belalang la. So, kalo ikut hati, of course mood gardening ingin dihentikan utk sementara, namun sy kuatkan semangat jg utk tnm pokok lain dulu memandangkan dh byk kuar duit berhabis beli tanah dll.

Ptg smlm duk tgu pos laju, maka datanglah si posmen laju tu, tersengih2 sbb dh biasa sgt jumpa sambil menyebut nama. Tiap kali dtg mst ckp bajuku cantik, kuat bodek betui. Hehe keratan pokok ku dh sampai (senyum). Order mgu lps lg nih. Blk keje cpt2 ku bereskan dapur yg berselerak n mkn buah durian gtu bersama anak2 yg juga penggemar durian tahap gaban. Then jam dh dekat kul 7, sempat juga isikan tanah utk 10 polibeg sehinggalah masuk waktu maghrib. Pyh jgk nk ltk si rosemary kt tmpt xkena air n redup utk sementara, coz no more space n xsesuai nk ltk atas pagar antara jiran sbb …

NASI GORENG KANGKUNG + SAWI

Imej
Aswt & slmt pg semua. Hope sedare sedari kt luar sana sedang berbahagia dan sentiasa ceria menyambut aidilfitri yg masih terasa dihati. Mesti byk jemputan rumah terbuka kan?
Kemarin tgk blog mukapetakpetak yg goreng nasi guna sayur sawinya yg montot. Dh lama rasa xmenuai sayur, last skali mgu lps sblm raya. So tiba2 rs smgt je nk buat jgk bila tgk nasi goreng org..mmm yum yum.

Lalu petang smlm bila blk keje terus masuk dapur n siapkan bahan nk wt nasi goreng. Sawi, kangkung dan daun celery ku tuai cukup2 utk masak. Alahai..jiran asyik nmpk je time menuai, malu gak sbb sawinye kecik je tp byk jgk yg masih boleh dituai. Kdg2 tgk mcm byk sgt dh kt depan umh, nk mkn laki bini pn xlarat.. prasan hehe.

Siap je nasi grg, anak2 mkn masyaallah punye byk. Satu kuali besar tu tgl separuh skali hadap. Errrghhh..kuat mkn tul, isyhh (mak dia je). Dh mkn waktu maghrib, suap tu asyik nganga je, senang ati sebab diorg suka mkn. Yg peliknya, jam dh nk kul 12.00 pm, anak laki mtk nk nasi lg.. haha d…

REZEKI BULAN RAMADHAN

Imej
Aswt/salam sejahtera semua. Selamat berpuasa hr ke 23.

Hope u all semua chat. Hr ni just upload bbrp gmbr je utk tatapan mata.Sbnrnye nk update smlm, tp mood xde plk tambahan keje blambak. Hr ni ok de mood..hehe

Kat bawah ni ada gmbr kotak gabus. Rezeki sungguh lah, 3mgu lps sy dapat 5 kotak gabus yg diambil dekat tong buangan Mydin Mall , Dlm hati... aahh leganya sbb jimat duit xpyh beli. Bukan kedekut yer..



Dalam kotak gabus tu sy semai benih malabar merah, timun jepun, roselle, cili kampung. Ada pokok yg perlukan pancang tu, tp klu xde xpe gak sbb ia boleh je duk kt dlm tu elok2 sampai le beso, Insyaallah. Ada gak semai cellery, ingat kan dpt tgk ia besar, malangnya ia mati slps kena pancuran air. Malabar merah masih belum bercambah walaupun dh 10hr. Sy masih menunggu.

Untuk pengetahuan sedare/sedari, gambar-gambar yg telah di snap oleh sy dlm hp, telah di delete kesemuanya oleh anak perempuanku..hilanglah semua kenangan lama. Maka gmbr yg terbaru pn xde la. Yg kt bwh ni cume yg dp…