Isnin

CUBALAH UNTUK HIDUP ROSEMARY DAN TONKIN JASMINE

Aswt/ salam sejahtera semua.

Ke manakah semua mood sy hilang?? Semenjak masuk ke syawal, sy xingin nk berblog sgt pn. Pokok2  pn jd xelok seperti mengikut alunan tuannya, kena serangan penyakit la, di mkn siput la, belalang la. So, kalo ikut hati, of course mood gardening ingin dihentikan utk sementara, namun sy kuatkan semangat jg utk tnm pokok lain dulu memandangkan dh byk kuar duit berhabis beli tanah dll.

Ptg smlm duk tgu pos laju, maka datanglah si posmen laju tu, tersengih2 sbb dh biasa sgt jumpa sambil menyebut nama. Tiap kali dtg mst ckp bajuku cantik, kuat bodek betui. Hehe keratan pokok ku dh sampai (senyum). Order mgu lps lg nih. Blk keje cpt2 ku bereskan dapur yg berselerak n mkn buah durian gtu bersama anak2 yg juga penggemar durian tahap gaban. Then jam dh dekat kul 7, sempat juga isikan tanah utk 10 polibeg sehinggalah masuk waktu maghrib. Pyh jgk nk ltk si rosemary kt tmpt xkena air n redup utk sementara, coz no more space n xsesuai nk ltk atas pagar antara jiran sbb takut budak2 tolak jatuh... Jadik, cuba ltk tepi almari kasut, masih xredup, tp xpe la dh semua tmpt xselamat. Siap pesan dh anak2 ku, don't touch my rosemary ok. Si tonkin jasmine pulak, pendek cm jari kelingking sebesar lidi keratannya, aihh risau gak kot xidup. Tgk cubaan utk hidup 1-2mgu baru kiter snap gmbr.

Sambil2 tu, de semai benih kcg pnjg, buncis n sawi kai choy wangi. Berharap agar korg membesar yer..


Khamis

NASI GORENG KANGKUNG + SAWI

Aswt & slmt pg semua. Hope sedare sedari kt luar sana sedang berbahagia dan sentiasa ceria menyambut aidilfitri yg masih terasa dihati. Mesti byk jemputan rumah terbuka kan?
Kemarin tgk blog mukapetakpetak yg goreng nasi guna sayur sawinya yg montot. Dh lama rasa xmenuai sayur, last skali mgu lps sblm raya. So tiba2 rs smgt je nk buat jgk bila tgk nasi goreng org..mmm yum yum.

Lalu petang smlm bila blk keje terus masuk dapur n siapkan bahan nk wt nasi goreng. Sawi, kangkung dan daun celery ku tuai cukup2 utk masak. Alahai..jiran asyik nmpk je time menuai, malu gak sbb sawinye kecik je tp byk jgk yg masih boleh dituai. Kdg2 tgk mcm byk sgt dh kt depan umh, nk mkn laki bini pn xlarat.. prasan hehe.

Siap je nasi grg, anak2 mkn masyaallah punye byk. Satu kuali besar tu tgl separuh skali hadap. Errrghhh..kuat mkn tul, isyhh (mak dia je). Dh mkn waktu maghrib, suap tu asyik nganga je, senang ati sebab diorg suka mkn. Yg peliknya, jam dh nk kul 12.00 pm, anak laki mtk nk nasi lg.. haha dlm hati mesti sedap giler sampai nk tido pn mtk lg. Kesian, so suapkan je 1pinggan skali ngan kakak dia pn mkn utk kali kedua. Jarang2 berlaku ni, kelaparan di tengah mlm.



Tuaian hr rabu 14/8/2013, kangkung, sawi muda, bendi serta sedikit daun celery

Bahan2 yg dh siap hanya tunggu goreng

Nasi goreng sedia utk dimkn

Ok la, tu je stakat ni, lain kali jumpe lg. Salam aidilfitri semua. Bye.

REZEKI BULAN RAMADHAN

Aswt/salam sejahtera semua. Selamat berpuasa hr ke 23.

Hope u all semua chat. Hr ni just upload bbrp gmbr je utk tatapan mata.Sbnrnye nk update smlm, tp mood xde plk tambahan keje blambak. Hr ni ok de mood..hehe

Kat bawah ni ada gmbr kotak gabus. Rezeki sungguh lah, 3mgu lps sy dapat 5 kotak gabus yg diambil dekat tong buangan Mydin Mall , Dlm hati... aahh leganya sbb jimat duit xpyh beli. Bukan kedekut yer..

kotak gabus besar, letak tepi dinding umah, xde ruang


Dalam kotak gabus tu sy semai benih malabar merah, timun jepun, roselle, cili kampung. Ada pokok yg perlukan pancang tu, tp klu xde xpe gak sbb ia boleh je duk kt dlm tu elok2 sampai le beso, Insyaallah. Ada gak semai cellery, ingat kan dpt tgk ia besar, malangnya ia mati slps kena pancuran air. Malabar merah masih belum bercambah walaupun dh 10hr. Sy masih menunggu.

Untuk pengetahuan sedare/sedari, gambar-gambar yg telah di snap oleh sy dlm hp, telah di delete kesemuanya oleh anak perempuanku..hilanglah semua kenangan lama. Maka gmbr yg terbaru pn xde la. Yg kt bwh ni cume yg dpt diambik pg td.

Timun Jepun

Timun jepun yg dh kuar sulur, hope 1-2bln lg dpt lihat buah



Cili Kampung (pemberian rakan pejabat)

Anak-anak cili kampung, sangat kecil buahnya dan extra pedas





Hasil Tuaian Yang Begitu Byk Dimenangi Oleh;

Kangkung - gmbr tuaian di delete anak

Bendi - gmbr tuaian di delete anak




Bakal Dituai Pd Hr Jumaat
Sebelum ni ia mengalami masalah bantut, so usianya dh terlalu lama dan akhirnya ia sedia untuk dituai.. Mungkin inilah masanya nk semai sawi dan kobis cina utk masa akan dtg.


Sawi Renek Pakchoy -10 pohon - akan dimsk khas untuk ma & abah utk berbuka

Sawi renek pakchoy yg menghijau


Kobis Cina (jenis daun) - 4 pohon - akan dimsk khas utk ma & abah utk berbuka

Kobis cina ni agak kecik walaupun dh berusia 1 bln


Kiranya bleh buat sayur campur la, kangkung pn ma nk rasa jgk. Happy bleh kasi diorg merasa sayur hasil tanaman sendiri.




Tanah Gambut (RM28/28kg) & Baja Cecair 1Liter (RM35)
Di beli dr pembekal brg pertanian, ASAS TANI INDAH sdn bhd. Harganya agak mahal, sy sendiri pn xpasti sbb jarang jumpa kedai cm ni kt cni. Taukehnya expert jika ingin tanya berhubung masalah pertanian.
Kt bawah gambar tanah dlm guni besar, 1 guni tanah campuran jerami (bli dr nurseri) & 1 guni lg tanah yg jenis gambut, peatgrow/peat moss, warna tanah ni nmpk coklat bukan hitam & sgt ringan.  Baja cecair xde gmbr.

Tanah 2 guni besar bakal digaul2


Bayam Merah

Bayam merah hasil keratan batang